Gemlik Körfezi’nde Mudanya ilçesi açıklarında önceki gün saat 10.42’de yerin 8,98 kilometre derinliğinde deprem oldu.
Deprem, Bursa’nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’da da hissedildi. Bursa’da vatandaşlar, panik içerisinde sokaklara çıktı.
Mudanya ilçesi Kumyaka Mahallesi açıklarında depremden 7 dakika önce denizden duman yüksekliği görüldü. O anlar bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Sosyal medyada da paylaşılan görüntülerle ilgili DHA muhabirine telefonda açıklamada bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, dumanın, aktif fay hatlarından çıkan radon gazı olduğunu söyledi.
‘HER GAZ ÇIKIŞI DEPREM OLACAĞI ANLAMINA GELMEZ’
Aktif fay hatlarındaki gaz çıkışlarının normal olduğunu ve bu gaz çıkışının yeni bir depremin habercisi olmadığını vurgulayan Engin Er, “Fay hattının muhtemel kenarı burası, gaz çıkışı olabilir. Gayet normal. Gaz çıkışları zaten Marmara Denizi içerisinde birçok noktada var. Bu olamaz diye bir şey söyleyemiyoruz, olabilir. Gayet normal, çünkü aktif fay hatlarında, metan gazı çıkıyor. Metan gazı çıkabilir ama illa ki bütün hat boyunca metan gazı çıkacak diye bir olay da yok tabii. Bu her gaz çıkışı, bir deprem olacak anlamına gelmez. Bunun karada da örneklerini görebiliyoruz zaten. Fay hatlarından gaz çıkışı olması zaten normal. Genellikle radon gazı çıkar” diye konuştu.
ŞERİF BARIŞ’TAN AÇIKLAMA
Kocaeli Üniversitesi’nden öğretim üyesi Sismolog Prof. Dr. Şerif Barış 5,1 büyüklüğündeki depremin olduğu sırada ortaya çıktığı iddia edilen beyaz duman görüntülerine ilişkin açıklamada bulundu.
Barış kamuoyunda dolaşan görüntüyü değerlendirirken, böyle bir olgunun depremin öncüsü olarak görülemeyeceğini vurguladı.
Barış şunları kaydetti:
“Bu kadar uzaktan bir görüntüyle ve eldeki yetersiz bilgiyle hiçbir yorum yapılamaz. Olsa olsa denize sıcak su deşarjı olan bir boruda meydana gelen kırılma veya yerdeğiştirme sonucu buhar çıkışı olabilir. Depremin doğada görülen öncü belirtisi olarak bu tür bir olgu görülemez.”