Suriye’de flaş gelişme: Silah bırakmaya başladı

Şam’da Silahların Teslim Edilmesine İlişkin Anlaşma Hayata Geçiriliyor

Şam’da güvenlik güçleri ile Dürzi temsilciler arasında 1 Mayıs’ta varılan anlaşmada yer alan “silahların teslim edilmesi” maddesi uygulanmaya konuldu.

Başkent Şam’a bağlı Cermana Mahallesi’nde ağır silahların teslim süreci başlatıldı. Ayrıca Sahnaya ve Eşrefiyet Sahnaya mahallelerinde de benzer uygulamanın devam ettiği belirtildi.

Doğu Guta Bölge Müdür Yardımcısı Muhammed Seyyid’e göre, İçişleri Bakanlığı ağır silahların kademeli olarak teslim alındığını ve Cermana halkı, kanaat önderleri ve din adamlarının bu sürece aktif destek verdiğini ifade etti.

Seyyid ayrıca, yakın gelecekte hafif silahların da teslim edileceğini ve çok sayıda kişinin güvenlik kurumlarına katılmak üzere kayıt altına alındığını duyurdu.

Bunun yanı sıra Seyyid, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ilerleyen dönemde silah bulundurma yetkisine sahip olacaklarını vurgulayarak, uygulamanın ülke genelinde örnek teşkil etmesini umduklarını belirtti.

28 Nisan’da Yaşanan Olaylar

Sosyal medya hesapları üzerinde Hz. Muhammed’i hedef alan bir ses kaydının 28 Nisan’da paylaşılmasının ardından Suriye genelinde büyük tepki oluştu. Yaşanan gerginlikler sonrasında Ceramane Mahallesi’nde başlayan çatışmalar, Suriye hükümetine bağlı güvenlik güçlerini pusuya düşüren bazı silahlı Dürzi gruplarının saldırılarıyla tırmandı.

Savunma amaçlı müdahalede bulunan Sahnaya semtindeki Dürzi gruplarının da dahil olmasıyla çatışmalar genişledi ve en az 13 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Suriye güvenlik güçleri kontrolü tekrar ele geçirmek amacıyla bölgeye askeri takviye ve ağır silahlar gönderdiler.

İsrail ise 30 Nisan’da “Dürzileri koruma” gerekçesiyle Sahnaya semtinde 5 savaş uçağıyla en az 9 hava saldırısı gerçekleştirdi ve 2 kişinin ölümüne yol açtı.

Bu olayların ardından Şam’ın güneyinde bulunan Ceramane Mahallesi’nde çıkan çatışmalar sonucunda Suriye yönetimi kontrolü tekrar sağladığını duyurdu. İsrail’in Şam’daki Halk Sarayı yakınlarında gerçekleştirdiği hava saldırılarıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Related Posts

İmamoğlu’ndan Amasya mitingine davet

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, CHP’nin Amasya’da düzenleyeceği mitinge yurttaşları davet etti.

Suriye’nin devlet arması değişti: Kartal ve 14 tüyü ne anlama geliyor?

Beşşar Esed liderliğindeki Baas yönetiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından, zalim rejime ait kalıntılar da bir bir silinmeye başladı. Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan medyaya yansıyan bir görselde, devletin resmi armasının değiştirildiği görüldü. Armada kanatlarında 14 tüy bulunan bir kartal üstüne üç yıldız bulunuyor.

Denizden çıkan servet başlarını yaktı: 80’lik çift yargılanıyor

Fransa’nın batı kıyılarında 18’inci yüzyıldan kalma tarihi bir geminin enkazından çıkarılan altın külçelerin yasa dışı satışıyla ilgili olarak 80 yaşındaki roman yazarı Gay Courter ve 82 yaşındaki eşi Philip Courter mahkemeye çıkacak.

Netanyahu’nun oğlu Avner korktuğu için adını değiştirmiş

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun diğer oğlu Yair’in hak sahibi olmayan kişilere diplomatik pasaport verilmesiyle ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında İsrail polis teşkilatının yolsuzluk suçlarıyla mücadele birimi “Lahav 433” tarafından ifadeye çağırıldığı bildirildi.

NATO’nun savunma harcamalarını artırma kararı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?

NATO’nun savunma harcamalarını artırma kararı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?

72 saatlik yangından geriye yürek yakan görüntüler kaldı

İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde meydana gelen ve ekiplerce üç günlük müdahalenin ardından söndürülen yangından geriye siyah bir örtü kaldı.