Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Yeni Zayıflama İlaçları Karşılaştırıldı: Mounjaro vs. Wegovy

James Gallagher
Sağlık ve Bilim Muhabiri

Son günlerde yapılan bir araştırmada, iki zayıflama ilacı Mounjaro ve Wegovy’nin etkileri karşılaştırıldı ve ilginç sonuçlar elde edildi.

Yapılan incelemede, her iki ilacın da kilo verme konusunda etkili olduğu belirlendi. Ancak 72 haftalık tedavi sonunda Mounjaro kullananların %20’lik kilo kaybı, Wegovy kullananların %14’lük kilo kaybını geride bıraktığı görüldü.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, her iki ilacın da faydalı olduğunu ancak Mounjaro’nun daha fazla kilo vermesi gerekenlere daha çok yardımcı olabileceğini belirtti.

Wegovy olarak da bilinen semaglutid, yemekten sonra vücutta salgılanan bir hormonun etkisini taklit ederek beyindeki iştahı kontrol altında tutuyor. Diğer yandan Mounjaro veya tirzepatid ise farklı bir mekanizmayla çalışarak kilo vermeye yardımcı oluyor.

Ortalama 113 kg ağırlığındaki 750 obez kişinin katıldığı araştırmada, Mounjaro’nun üreticisi Eli Lilly tarafından finanse edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda:

  • Mounjaro kullananların %32’si vücut ağırlıklarının dörtte birini kaybetti, buna karşılık Wegovy kullananlarda bu oran %16’da kaldı.
  • Mounjaro kullananların bel çevreleri 18 cm küçülürken, Wegovy kullananlarda bu oran 13 cm olarak ölçüldü.
  • Mounjaro kullananların kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol seviyeleri Wegovy kullanıcılarına göre daha düşük çıktı.
  • Her iki ilacın da benzer yan etkilere sahip olduğu gözlendi, ancak kadınların erkeklere göre daha fazla kilo verme eğiliminde olduğu belirlendi.

Araştırmayı yöneten Dr. Louis Aronne, “Obezite hastaları için semaglutid (Wegovy) oldukça etkili olacaktır, ancak daha fazla kilo vermesi gerekenler için tirzepatid (Mounjaro) daha iyi sonuçlar verebilir” dedi.

Tirzepatide Daha Fazla Talep Görüyor

Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Naveed Sattar ise, iki ilacın da iyi seçenekler olduğunu belirtirken, “Bazıları %15 kilo kaybıyla memnun olabilirken, diğerleri daha fazla kilo vermek isteyebilir” dedi.

Mevcut durumda tirzepatid (Mounjaro) satışlarının semaglutid’in önünde olduğunu vurgulayan Prof. Sattar, yapılan araştırmanın bu durumu hızlandırabileceğini ifade etti.

Diğer yandan Wegovy, kalp krizi gibi durumları önlemek için ruhsatlı bir ilaçken, Mounjaro için benzer çalışmalar henüz tamamlanmış değil.

Zayıflama ilaçlarına yönelik araştırmalar devam ederken, yeni ilaç formları ve daha etkili tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Prof. Sattar, yapılan araştırmaların obezitenin önlenmesi konusunda umut verici olduğunu belirtirken, toplumların daha sağlıklı hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Bu haberi BBC gazetecileri hazırlayıp kontrol etmiştir ve çeviri sürecinde yapay zekadan da faydalanılmıştır.

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!