Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

‘BEYİN İLTİHABI’ OLARAK TANIMLANAN MENENJİT

Genellikle halk arasında ‘beyin iltihabı’ olarak bilinen menenjit, her yaş grubundaki kişileri etkileyebilir. Menenjite bebeklerde, küçük çocuklarda ve gençlerde daha sık rastlanmaktadır. Menenjitin belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı ve kusma gibi durumlarla kendini gösterebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, “Menenjitin tedavisine mümkün olan en kısa sürede başlanması hayati önem taşımaktadır” diyor.

HAPŞIRMA VE ÖKSÜRME YOLUYLA BULAŞMAKTADIR

Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu oluşur. Menenjite virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi etkenler yoluyla hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Uzmanlar, menenjitin genellikle hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar aracılığıyla yayıldığını belirtmektedir. Bu hastalık tedavi edilmemiş üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonu ve diğer enfeksiyonlar sonucu da ortaya çıkabilir” diyor.

MENENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtilerini şu şekilde sıralıyor;

Yenidoğan ve bebeklerde belirtiler: Yüksek ateş, sürekli huzursuzluk, ağlama nöbetleri, kasılmalar, beslenmeyi reddetme, bıngıldakta şişlik, solgun cilt, kusma, soğuk eller ve ayaklar

Çocuklar ve yetişkinlerde belirtiler: Ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, ense sertliği, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, bayılma, ışığa hassasiyet, bilinç kaybı, konuşma bozuklukları, ciltte döküntüler

MENENJİTİN ÖNLENMESİ İÇİN 5 ÖNLEM!

Uzman Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin önlenmesinin mümkün olduğunu ve alınması gereken önlemleri açıklıyor;

1- Kalabalık ortamlardan kaçının!

Menenjit, hapşırma, öksürme veya konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçının.

2- Hijyen kurallarına uyun!

Hijyen, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Ellerinizi düzenli olarak yıkamak, kişisel eşyaları paylaşmamak ve temizliğe dikkat etmek enfeksiyon riskini azaltabilir.

3- Orta Havalandırın!

Menenjit, özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda hızla yayılabilir. Bu yüzden bulunduğunuz ortamı düzenli olarak havalandırarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

4- Sağlıklı yaşam tarzı benimseyin!

Menenjitten korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, açık havada zaman geçirme ve vitamin/mineral takviyeleri gibi adımları atmak önemlidir.

5- Menenjit aşısı yaptırın!

Dr. Kurt, menenjitin aşılarla önlenebileceğini vurgulayarak toplumun aşılanmasının önemli olduğunu belirtiyor. Menenjit aşısının düzenli olarak yapılması enfeksiyonun yayılmasını engelleyebilir” diyor.

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!