Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğrencileri Meme Kanseri Tedavisine Yeni Bir Bakış Açısı Getiriyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde Dr. Ali Deniz Dalgıç danışmanlığında çalışan öğrenciler Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, kara lahananın meme kanseri hücresi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkardı.

Meme Kanseri Hücre Canlılığını Yüzde 50 Azalttı

Yapılan çalışmalar sonucunda, karalahana özütünün üç günlük etkileşim sonunda meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 50’ye kadar düşürdüğü tespit edildi. Ayrıca, karalahana özütünün bir ve üç günlük uygulamalarında hücre canlılığında yüzde 120 artış sağladığı görüldü. 7 günlük süreçte ise karalahana özütü içeren jel biyomalzemelerin meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 30’a kadar azalttığı belirlendi.

Doğadan ilham alınarak geliştirilen bu yenilikçi yaklaşım, gelecekte kanser tedavisi alanında daha fazla araştırma ve klinik çalışmalarla hastalara güvenli ve etkili destekleyici çözümler sunmayı hedefliyor.

Karalahana projesini yönlendiren Karadenizli bilim insanları Dilay Fatoğlu ve Ayşe Nilay Seyhan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Karalahana gibi sebzelerin biyoaktif bileşikleri üzerinde yapılan çalışmalar, kanser hücreleri üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Ancak projemizin özgünlüğü, bu bileşiklerin lokal ilaç salınım sistemleriyle bir araya getirilerek tedavi etkinliğinin artırıldığı bir model olmasıdır.”

Related Posts

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.