Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Uzmanlar, kilo verme iğnelerinin beyindeki iştah merkezini etkilediğini belirtiyor. Son zamanlarda popüler hale gelen zayıflama iğneleri genellikle GLP1 reseptör agonistleri adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. GLP-1 hormonu, bağırsaklarda üretilir ve özellikle yemekten sonra salgılanarak kan şekeri kontrolünde önemli bir rol oynar. Zayıflama iğneleri, vücuttaki çeşitli organları etkileyerek metabolizmayı düzenleyen GLP-1 hormonunu taklit ederler.

ELON MUSK’IN ETKİSİ

Çoğu insan, zayıflama iğnelerinin mucizevi etkilerinden bahsederek önce-sonra fotoğrafları paylaşıyor. İlginç bir örnek vermek gerekirse; Elon Musk’ın semaglutid adlı GLP-1RA türü ilaç kullanarak kilo verdiğini açıklaması, semaglutid kullanımında belirgin bir artışa neden oldu.

‘YANLIŞ BİLGİLERE DİKKAT’

Uzmanlar, son yıllarda sosyal medya ve ünlülerin etkisiyle GLP-1RA iğnelerinin yalnızca diyabet ve obezite hastaları değil, sağlıklı bireyler tarafından da estetik amaçlı kullanıldığını belirtiyor. Ancak bilgilerin çoğunun eksik veya yanıltıcı olduğunu vurguluyorlar. Bu nedenle, ilaçların kontrollü ve uzman gözetiminde kullanılması önem taşıyor.

‘SAHTE ÜRÜNLER RİSK OLUŞTURUYOR’

Medya ve bilimsel çalışmalar, sahte GLP-1RA ürünlerinin insanlar arasında yaygınlaştığını ve doğru olmayan kaynaklardan temin edildiğini gösteriyor. Sahte ürünler genellikle dozaj hataları içerir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bu tür ürünlerin hekim gözetiminde ve güvenilir eczanelerden temin edilmesi önemlidir.

Related Posts

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.