Bahçeli işaret etmişti… Umut hakkı Meclis’e mi geliyor?

Yeni İmralı Sürecinde DEM Parti İktidarı Eleştiriyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Bahçeli’nin 22 Ekim’de başlattığı yeni İmralı sürecinde, Demokratik Toplum Partisi (DEM) iktidarı rehavete kapmakla suçluyor ancak iktidar kanadından henüz herhangi bir yanıt gelmiş değil.

Serbestiyet’ten Hilal Köylü’nün aktardığı habere göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne “umut hakkı”yla ilgili bir düzenleme getirilecek.

AİHM Süreci

Silahlarını bırakan PKK’lılarla ilgili yol haritasının belirleneceği süreçte, Mayıs ayında TBMM’de “umut hakkı”yla ilgili düzenleme yapılması planlanıyor. Bu düzenleme infaz yasalarıyla ilgili düzenlemelerden ayrı bir konu olarak ele alınıyor. “Umut hakkı” düzenlemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadına uygun bir şekilde planlanıyor.

AİHM içtihadına göre, “umut hakkı” şeklinde tanımlanan kavram, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan mahkumların cezaevinde 25 yılını doldurduktan sonra iyi hal göstermeleri durumunda şartlı olarak salıverilmeleri imkanını sunuyor.

AİHM, 2014 yılında Öcalan’ın “umut hakkı” değerlendirmesini yapmış ve ihlal kararı almıştı.

AİHM, Öcalan’a ilişkin “umut hakkı” değerlendirmesinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ömür boyu devam etmesine dair düzenlemelerin işkence yasağına aykırı olduğunu belirterek, yasal düzenlemeler yapılmasını gerektiğini vurgulamıştı.

Öcalan İmralı’da Kalacak mı?

TBMM’de “umut hakkı”yla ilgili düzenleme yapılmasına rağmen, Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nden ayrılması beklenmiyor. Ancak Öcalan’ın yakınları ve avukatları dışındaki kişilerle daha düzenli ve sık iletişim kurması planlanıyor.

“Umut hakkı” düzenlemesinden Öcalan ile birlikte İmralı Cezaevi’nde bulunan diğer PKK’lı mahkumlar; Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım da faydalanacak. Bu mahkumların “umut hakkı” kapsamında serbest bırakılmaları öngörülüyor.

Related Posts

Yılın ilk hasadı başladı, tarladaki mahsul çiftçinin yüzünü güldürdü

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

Avrupa ülkesi sıcaklar ile boğuşuyor: Turuncu alarm verildi

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi.

Tokat’ta silahlı ve bıçaklı kavgada 2 yaralı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde çıkan silahlı ve bıçaklı kavgada 2 kişi yaralandı.

ABD, İsrail ile Suriye güvenlik anlaşması için çalışıyor

Donald Trump yönetimi, İsrail ile Suriye arasında olası bir güvenlik anlaşması sağlamak için “yumuşak ön görüşmelere” başladı. Axios’a konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililer, görüşmelerin temel amacının normalleşme değil, gerilimi düşürmek ve sınır …

ABD ile Kanada, ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett, Kanada’nın ABD’li teknoloji şirketlerini etkileyen Dijital Hizmet Vergisi’ni durdurmasının ardından Washington’un Ottawa yönetimi ile ticaret müzakerelerine “derhal” yeniden başlayacağını bildirdi.

Fidan’dan Eurofighter açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiliz mevkidaşıyla Ankara’da yaptığı görüşmenin ardından İran-İsrail mutabakatının sürmesi ve Gazze’de ateşkesin sağlanmasının Türkiye’nin öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirtti. Fidan, İngiltere ile ekonomi, savunma ve dış politika alanlarında güçlü işbirliğine dikkat çekti.