Bayram alışverişinde ‘açıkta satılan ürün’ uyarısı

İstanbul Şekerci, Pastacı, Helvacı, Tatlıcı ve Şekerli Mamuller Esnaf Odası Başkanı Bahattin Buğdaycı, konuya dair yaptığı açıklamada, tüketicilerin bayramlık ürün alışverişlerini küçük esnaf yerine çoğunlukla zincir marketlerden yaptığını belirterek, “Bayram alışverişlerinde hareketlilik var. Alışverişinizi mahallenizdeki tanıdığınız esnaftan yapın. Hem sağlıkla hem güvenle bayramı karşılayın hem de yerli üreticiye sahip çıkın” dedi.

Geleneksel bayram kültüründe hediyelik çikolata, şeker ve lokum tercih edildiğini aktaran Buğdaycı, bayram ziyaretine giden vatandaşların genellikle şık kutularda çikolata, lokum ya da geleneksel bayram şekeri hediye ettiğini anlattı.

Buğdaycı, misafirliklerde baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar ikram edildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Ancak burada önemli olan sadece hangi ürünlerin tercih edildiği değil, bu ürünlerin nereden, nasıl temin edildiğidir. Bayramın maneviyatına uygun olarak, güvenilir, hijyenik ve yerel üretim yapan işletmelerden alışveriş yapmak hem geleneklerimize hem de sağlığımıza verdiğimiz önemin bir göstergesi.
Vatandaşlarımıza, özellikle gıda ürünlerinde yalnızca fiyat odaklı davranmamalarını tavsiye ediyoruz. Ucuzluğuyla öne çıkan, ancak içeriği ve üretim şartları belli olmayan ürünler, kısa vadede cazip görünse de uzun vadede sağlık açısından ciddi riskler taşıyabilir. Glikoz şurubu, yapay aroma ve renklendirici içeren, üretim yeri belli olmayan, denetimsiz ürünler özellikle çocuklarımızın sağlığı için tehlike arz ediyor” dedi.

‘AMBALAJIN GÖRSELLİĞİNE DEĞİL, İÇERİĞİNE BAKILMALI’

Buğdaycı, ambalajın görselliğine değil, ürünün arkasındaki içeriğe bakılmasına ve etiket bilgileri eksik olan, firma adı, üretim adresi bulunmayan ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Merdiven altı üretimlerin, hijyen kurallarına uygun olmadan hazırlandığını vurgulayan Buğdaycı, şu ifadeleri kullandı:

“Bu noktada yerel esnafımız büyük bir güven kaynağıdır. Yıllardır aynı mahallede hizmet veren pastaneci, tatlıcı, şekerlemeci, ne sattığını bilen, müşterisinin sağlığını düşünen, toplumun bir parçası olan insanlardır. Tüketicilerimizin bu bilinçle hareket etmeleri, sadece kendi sağlıkları açısından değil, ülke ekonomisi ve yerli üretim açısından da büyük bir katkıdır” dedi.

‘ÜRÜNLER AÇIKTA SATILDIĞINDA DOĞRU MUHAFAZA KOŞULLARI SAĞLANAMIYOR’

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu ise “uygun fiyatlı” bayram şekeri ve çikolata tüketiminin sağlığı etkileyebileceğini söyledi.

Şeker ve çikolata gibi belirli dönemlerde tüketicilerin talebinin arttığı ürünlerde fiyat artışları olabileceğine dikkati çeken Boyu, “Böyle dönemlerde ucuza bir yöneliş de oluyor. Ucuz ürünü ararken sağlığımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Piyasanın yüksek olduğu dönemlerde uygun fiyatlı ürünler, bazen risk içeren katkı maddelerini ve üretim koşullarını barındırabiliyor. Buna dikkat etmekte fayda var” diye konuştu.

Boyu, bu dönemde açıkta satılan ürünlere karşı tüketicilerin dikkatli olması gerektiğine değinerek, “Güneş ışınlarına, toz, toprağa maruz kalmasından dolayı açıkta satılan ürünleri tasvip etmiyoruz. Ürünler açıkta satıldığında doğru muhafaza edilmesi gereken koşullar sağlanamıyor. Özellikle çikolatalar, şekerlemeler, bunlar sıcaklık hassasiyeti olan ürünler ve ambalajsız bir şekilde satılması doğru değil” ifadelerini kullandı.

Bayram döneminde renkli şekerlerin çok sık tüketildiğine işaret eden Boyu, “Hem şekerlemelerin içerisinde hem de atıştırmalık diye tabir ettiğimiz diğer gıda ürünlerinin içerisinde çok renkli olan ürünlerin çocuklar tarafından çok fazla tüketilmesi de kontrol altında tutulmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

ABD bütçesi tarifelerden sonra haziranda 27 milyar dolar fazla verdi

ABD, haziranda 27 milyar dolarlık sürpriz bütçe fazlası verdi. Gümrük gelirleri rekor kırarken, eğitim harcamalarındaki sert düşüş dikkat çekti.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …