Çin’den bir ‘Müşterek Kılıç’ daha

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ÇHKO) Tayvan bölgesinden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Şı Yi, tatbikata komutanlığa bağlı kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığını açıkladı.

Şı, Tayvan’ı çevreleyen bu tatbikatın, “deniz ve hava muharebe hazırlık devriyeleri, tam kontrolün sağlanması, deniz ve kara hedeflerine yönelik saldırılar ile stratejik bölgeler ve deniz yollarının ablukası” üzerine yoğunlaşacağını belirtti. Ayrıca tatbikatın, birliklerin müşterek operasyon yeteneklerini sınamayı hedeflediğini ifade etti.

Sözcü Şı, tatbikatın Tayvan’ın bağımsızlığını destekleyen ayrılıkçı hareketlere “güçlü bir uyarı” ve “etkili bir caydırıcılık” unsuru olduğunu dile getirdi. Çin’in egemenliğini ve ulusal birliğini koruma adına bu tatbikatın “yasal ve zorunlu bir adım” olduğunu savundu.

Çin ordusu daha önce, 2022’de ABD Temsilciler Meclisi’nin o dönemki Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti, 2023’te Tayvan’ın eski lideri Tsai Ing-wen’in ABD temasları, 2024’te ise Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te’nin mayısta göreve başlaması ve ekimde ilk “Ulusal Gün” konuşmasını yapmasının ardından Ada’yı çevreleyen büyük çaplı tatbikatlar gerçekleştirmişti.

Bu tatbikatlar, “Müşterek Kılıç” ismiyle anılıyor.

NE OLMUŞTU?

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Related Posts

Netanyahu: İran’a ait bütün nükleer tesisler vurabililir

Netanyahu: İran’a ait bütün nükleer tesisler vurabililir

İran’dan üst düzey açıklama: Teslim olmayacağız

İran’da en üst düzey karar organlarından biri olan Anayasayı Koruyucular Konseyi, bugün yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin “İslam Cumhuriyeti’nin teslim oluşunu göremeyeceğini” belirtti.

Netanyahu, Trump’a “muazzam dost” dedi; Hamaney’e “modern Hitler” diyen Katz’ı uyardı: Basında konuşmamak en iyisi

Netanyahu, Trump’a “muazzam dost” dedi; Hamaney’e “modern Hitler” diyen Katz’ı uyardı: Basında konuşmamak en iyisi

Ruhsat yetkileri iptal edildi: Belediyeler artık yurt açamayacak!

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasayla birlikte, belediyelerin öğrenci yurtlarına ruhsat verme yetkisi kaldırıldı ve bakanlığın iznine tabi hale getirildi.

İşgalci İsrail askerlerinin Batı Şeria’da düzenlediği baskınlarda 18 Filistinli yaralandı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde düzenlediği baskınlarda 18 Filistinliyi yaraladı, bazı evleri askeri kışlaya dönüştürdü.

Amerikan B-2’leri Fordo’yu vuracak mı

ABD, İsrail’in savunmasına destek verirken İran’da bizzat bombardımana katılıp katılmayacağı tartışma konusu. Uzmanlar, İsrail’in Fordo nükleer tesisini ancak Amerikan yapımı 60 metreye kadar inebilen sığınak delenlerle imha edebileceğini iddia ediyor. Bu bombaları ise sadece Amerikan B2 bombardıman uçakları atabiliyor.