Türkiye, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle NATO müttefiki ABD tarafından 2019 yılında F-35 Müşterek Saldırı Uçağı programından çıkarılmıştı. Rusya’ya karşı savaşında 22. gününde olan Ukrayna’nın ihtiyaçları doğrultusunda Wall Street Journal’da (WSJ) dikkat çekici bir analiz kaleme alındı.
Eski CIA yöneticisi ve Rusya ve Avrasya uzmanı Paul Kolbe imzalı “Türkiye’nin Rus Füzeleri Ukrayna’yı Savunabilir” başlıklı yazıda, Türkiye’nin Rus yapımı S-400’lerini Ukrayna’ya konuşlandırması karşılığında, Ankara’nın F-35 projesine geri dönmesi öneriliyor.
Yazısında Kolbe, “Üçlü bir oyuna ne dersiniz? ABD, Rus savaş uçaklarına karşı Türkiye’nin elindeki S-400’leri Ukrayna’ya göndermesine yardım etsin. Bunun yerine Türklere yeni bir alternatif sunarak F-35 sevkiyatlarını başlatsın. Bu, aynı zamanda ABD – Türkiye ilişkilerinin düzelmesine de yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Sözlerine devamında Kolbe, “Ukrayna’nın Rus işgalini püskürtmek için verdiği umutsuz mücadele, Rus hava hakimiyetine karşı ne kadar dayanabileceğine bağlı. Ukrayna, hava savunma kabiliyetini bir miktar sağlasa da, Rus hava gücünü süresiz olarak bertaraf edecek araçlara sahip değil. Rusya’nın, Ukrayna semalarına hakim olması halinde, Ukrayna kara kuvvetleri son derece savunmasız olacaktır” dedi.