Gagavuzların Kültürü Tanıtıldı

Türkiye- Yunanistan nüfus mübadelesiyle Edirne’den Yunanistan’a giden Gagavuzların halk kültürünün anlatıldığı “Nehrin Ötesi” isimli kitap ve aynı isimli şarkının tanıtımı yapıldı.

Edirneli müzisyen ve akademisyen Evrim Kaşıkçı, bir restoranda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Nehrin Ötesi başlıklı 2 çalışma ortaya koyduklarını, bunlardan birinin Orestiada (Kumçiftliği) Gagavuzlarının halk kültürü ile alakalı kitap olduğunu söyledi.

Kitabın, doktora tezine dayanan bir çalışma olduğunu belirten Kaşıkçı, ” Kitap, Yunanistan’da Orestiada (Kumçiftliği) ve çevresinde yaşayan Gagavuz toplumunun halk kültürünü ele alıyor. Bu eser, mübadele öncesinde Edirne bölgesinde yoğun olarak bulunan Gagavuzlara dair yapılacak çalışmalar için de öncül bir kaynak niteliğinde.” dedi.

Kaşıkçı, kitabın Gagavuzların kültürel mirasını yansıtan özgün bir eser olduğunu dile getirdi.

Kitapla aynı ismi taşıyan, kitabın şarkısı olarak nitelendirdiği bir eser de ortaya koyduklarını ifade eden Kaşıkçı, şunları kaydetti:

“Bu şarkı, ailesi Edirne’den göçen Yunan müzisyen Nikos Grammatidis ile 2015 yılında buluşmamızda bir melodiden ortaya çıkan bir şarkı. Şarkıyı da yayınlamış olduk. “Nehrin Ötesi” isimli şarkı, göç ve hasret temaları etrafında şekillenen iki aşığın hikayesini, Meriç Nehri’nin iki tarafındaki yaşamları anlatıyor. Şarkı, Türkiye ve Yunanistan arasındaki Meriç Nehri’nin ayırdığı hayatlara dokunan bir eser olarak dinleyicilerle buluşuyor. Şarkının melodisi, Nikos Grammatidis’in buzukisinden dökülen notalarla başlayan bir yolculuğun sonucu olarak ortaya çıktı.”

Programda, Grammatidis’in babası, kitabın önemli kaynak kişilerinden Vasilis Grammatidis, mübadele ile Havsa’nın Azatlı köyünden Yunanistan’ın Evros bölgesindeki Orestiada ilçesine giden ailesinini hikayesini anlattı.

Edirne’de olmaktan memnun olduğunu belirten Grammatidis, “Dedemler 1923’de Azatlı’dan Yunanistan’a gelmiş. Uzun yıllar Hollanda’da işçi olarak çalıştım. Orada da çok Türk arkadaşım vardı. Beraber çalıştık. Bizler kardeşiz, komşuyuz.” diye konuştu.

Yine ailesi Havsa’dan Orestiada’ya giden Petros Tsiompanidis de ailesinden mübadeleye dair duyduklarını paylaştı.

Related Posts

Suriye’nin devlet arması değişti: Kartal ve 14 tüyü ne anlama geliyor?

Beşşar Esed liderliğindeki Baas yönetiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından, zalim rejime ait kalıntılar da bir bir silinmeye başladı. Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan medyaya yansıyan bir görselde, devletin resmi armasının değiştirildiği görüldü. Armada kanatlarında 14 tüy bulunan bir kartal üstüne üç yıldız bulunuyor.

Denizden çıkan servet başlarını yaktı: 80’lik çift yargılanıyor

Fransa’nın batı kıyılarında 18’inci yüzyıldan kalma tarihi bir geminin enkazından çıkarılan altın külçelerin yasa dışı satışıyla ilgili olarak 80 yaşındaki roman yazarı Gay Courter ve 82 yaşındaki eşi Philip Courter mahkemeye çıkacak.

Netanyahu’nun oğlu Avner korktuğu için adını değiştirmiş

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun diğer oğlu Yair’in hak sahibi olmayan kişilere diplomatik pasaport verilmesiyle ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında İsrail polis teşkilatının yolsuzluk suçlarıyla mücadele birimi “Lahav 433” tarafından ifadeye çağırıldığı bildirildi.

NATO’nun savunma harcamalarını artırma kararı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?

NATO’nun savunma harcamalarını artırma kararı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?

72 saatlik yangından geriye yürek yakan görüntüler kaldı

İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde meydana gelen ve ekiplerce üç günlük müdahalenin ardından söndürülen yangından geriye siyah bir örtü kaldı.

İran’dan saldırılara tepki: Nükleer sanayi bombalamayla yok edilemez

İran devlet televizyonuna konuşan İslami, gündeme dair soruları yanıtladı. İslami, “Nükleer sanayi, bombardımanla yok edilebilecek bir şey değildir. Yerli ve milli bir sanayidir. İlerlemesi ise kararlı ve kesintisiz bir şekilde devam edecektir” dedi …