İstanbul’daki barış görüşmeleri Avrupa savunma hisselerini düşüşe geçirdi

Ukrayna-Rusya Barış Müzakereleri Avrupa Savunma Şirketlerini Etkiledi

Avrupa’da savunma şirketlerinin hisseleri, İstanbul’da Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak barış müzakerelerinin açıklanmasının ardından düşüşe geçti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, üç yıl önce kesilen doğrudan müzakerelerin ön koşulsuz olarak 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatılması önerisini gündeme getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ev sahipliği yapmasını talep etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın adil ve kalıcı barışla neticelenmesi için müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Ukrayna yönetimi de olumlu yanıt vermesinin ardından, uluslararası toplum bugün Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak barış görüşmelerine odaklandı.

Bu gelişmeler Avrupa genelinde savunma hisselerinin düşmesine neden oldu. Avrupa STOXX havacılık ve savunma endeksi son 5 günde yaklaşık yüzde 2 geriledi.

Siyasi Değişim Hisseleri Etkiledi

Yatırımcılar, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda sürdürülebilir barışın gelmesi durumunda, bölge hükümetlerinin silah ve askeri teçhizata daha az harcama yapmak zorunda kalacağını öngörüyor.

Alman silah üreticisi Rheinmetall hisseleri 9 Mayıs’ta 1744 Euro ile zirvesini gördükten sonra yaklaşık yüzde 9 düşerek 1592 Euro’ya geriledi. Son 5 gündeki düşüş yüzde 3,25’i buldu.

Ukrayna-Rusya arasındaki devam eden savaş ve ABD’deki siyasi değişim, Avrupa’daki hükümetleri savunma harcamalarını artırmaya teşvik ederken, Leopard 2 tank üreticisi Rheinmetall hisse değerinin Ukrayna-Rusya Savaşı başlamasından bu yana yüzde 1400’den fazla yükselmesine dikkat çekti. Avrupa’nın en büyük mühimmat üreticisi Rheinmetall’ın toplam piyasa değeri ise hisselerindeki yükselişle birlikte 70 milyar Euro’nun üzerine çıkarak, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen’i geride bıraktı.

İsveçli savunma şirketi Saab hisseleri son 5 günde yüzde 6,15, Fransız silah şirketi Thales hisseleri yaklaşık yüzde 5, İngiliz silah şirketi BAE Systems hisseleri yaklaşık yüzde 2 ve İtalyan Leonardo hisseleri yüzde 5 değer kaybetti. (AA)

Eurofighter için sensör sistemleri sağlayan Alman Hensoldt’un hisseleri de yaklaşık yüzde 4 geriledi. Fransız Safran’ın ve İngiliz Rolls-Royce hisseleri yüzde 1 değer kazanırken, Avrupa merkezli çok uluslu havacılık şirketi Airbus’ın hisse değeri neredeyse sabit kaldı.

Avrupa’daki savunma şirketlerinde yaşanan düşüş, Asya ve ABD’deki savunma şirketlerinin hisse performansına da yansıdı. F-35’in üreticisi Lockheed Martin Corporation (LMC) yatırımcısına yüzde 2,51 kaybettirdi.

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Silah Üreticileri

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan güvenlik tehditlerinin ardından özellikle Avrupa’da liderler savunma yatırımlarını artırma kararı almıştı. Avrupa ülkelerinin savunma bütçelerinde artışa yönelmesi savunma sanayi ve havacılık firmalarının hisselerinde hızlı yükselişlere yol açtı.

Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesinin ardından Avrupa, savunma ve güvenlik politikalarında revizyona gitti. Trump’ın göreve gelmesiyle ABD ve Ukrayna arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlarken, ABD ve Avrupa arasında ekonomik ve savunma politikaları açısından ayrışmalar görüldü.

ABD ve Rusya arasındaki Ukrayna görüşmelerinde dışlanan Avrupa’nın siyasi liderleri, Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir bir savunma planı oluşturması için çalışmalar yapmaya başladı.

Başkan Trump’ın Avrupa’nın askeri kaynaklara daha fazla yatırım yapması gerektiğini söylemesinin ardından da Avrupa’daki silah üreticilerinin hisseleri yükselmişti. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından envanterde oluşan boşluklar ve ABD ile yaşanan gerilim, Avrupa ülkelerini savunma sanayii alanında daha fazla harcama yapmaya itiyor.

Related Posts

ABD bütçesi tarifelerden sonra haziranda 27 milyar dolar fazla verdi

ABD, haziranda 27 milyar dolarlık sürpriz bütçe fazlası verdi. Gümrük gelirleri rekor kırarken, eğitim harcamalarındaki sert düşüş dikkat çekti.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …