Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gaziantep Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Memleketler arası İş Forumu (IBF), 2. Türk-Arap İş Doruğu’na katıldı.
Bakan Muş, Türkiye’nin yatırımcılar için yenilenebilir güç, kimya, turizm, sıhhat, altyapı ve üst yapı projeleri, bağlantı teknolojileri, bilişim, otomotiv de dahil olmak üzere sunduğu fırsatlara dikkati çekti.
“Gaziantep, Arap ülkeleri ile ticarette köprü görevi görüyor”
Muş, 2. Türk-Arap İş Tepesi’nde, Gaziantep’in Arap ülkelerine uzanan kıymetli bir ticaret ve sanayi sınırının merkezinde olduğunu, Arap ülkeleri ile ticarette adeta bir köprü görevi gördüğünü söyledi.
AA’nın haberine nazaran, Gaziantep’in 10,3 milyar dolarlık ihracatının yüzde 40’ını oluşturan yaklaşık 4 milyar dolarını Arap ülkelerine gerçekleştirdiğini belirten Muş, “Bu ticaret sayıları düşük, bizim için yetersiz.” dedi.
Muş, Türkiye olarak, Arap ülkeleri ile bağlantıların geliştirilmesi için her türlü adımı atmaya istekli ve kararlı olduklarını tabir etti.
“Türkiye iktisadı son 10 yılın en güçlü büyüme suratını yakaladı”
Muş, 2021 yılı genelinde Türkiye iktisadının yüzde 11 büyürken, son 10 yılın en güçlü büyüme suratının yakalandığını hatırlattı. Bu güçlü performansla Türkiye’nin 2021 yılında G20 ülkeleri ortasında en süratli büyüyen ülke olduğunu aktaran Muş, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Büyümenin lokomotivi ihracat”
“Burada bir mevzuya bilhassa dikkati çekmek istiyorum. 2021’de ortaya koyduğumuz bu güçlü ekonomik büyümenin lokomotifi ihracat olmuştur, memleketler arası ticaret olmuştur. Hasebiyle bu program ve bunun üzere programlara takviye olacağımızı tabir etmeliyim. Türkiye, 2021’de 225 milyar dolarlık rekor düzeyde ihracat gerçekleştirmiş ve yaklaşık 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmıştır. Bu yıl 250 milyar dolarlık maksadı yakalayacağımızı ve dış ticaretimizin de 600 milyar dolara çıkmasını beklemekteyiz. 2022 yılı Ocak-Mayıs devrine baktığımızda ihracat performansımız güçlü formda devam etmekte ve geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran ihracatı yüzde 20,4 oranında arttırarak 102,5 milyar dolar düzeylerine ulaşmış bulunuyoruz.
Türkiye pandemi tesirlerini geride bıraktı
Tüm bu datalar ışığında, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ve dış ticaretinde pandemi tesirlerinin geride bırakıldığını rahat bir formda söz edebiliriz.”
Türk müteahhitler Arap ülkelerinde 167,6 milyar dolar pahasında proje üstlendi
Bakan Muş, yaklaşık 2,5 trilyon dolar gayrisafi yurt içi hasılaya, 436 milyon nüfusa sahip Arap dünyası ile ekonomik bağlantıları geliştirmek için hep olumlu bir yaklaşıma sahip olduklarını söyledi. Muş, Arap ülkelerinde ise bu sayının 167,6 milyar dolar pahasında yaklaşık 3 bin 500 proje olarak kayıtlarda yer aldığını aktardı.
“Martta yaklaşık 242 milyar dolarlık yabancı yatırım çektik”
Ülkelerin tedarik zincirlerini yakın coğrafyadan sağlamak ismine kıymetli değişiklikler ve güncellemeler yaptığını belirten Muş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’ye ve iktisadına duyulan itimat çerçevesinde, ülkemiz geçtiğimiz mart ayı prestijiyle kümülatif olarak yaklaşık 242 milyar dolarlık yabancı yatırım çekmiştir. Güçlü altyapısı, birikimi, nitelikli insan kaynağı , hukuksal düzeneği ve coğrafik pozisyonunun sağladığı avantaj ile Türkiye, büyük bir üretim ve ihracat üssü durumundadır. Ülkemiz, yatırımcılar için yenilenebilir güç, kimya, turizm, sıhhat, altyapı ve üst yapı projeleri, irtibat teknolojileri, bilişim, otomotiv de dahil olmak üzere çok geniş bir alanda fırsatlar sunmaktadır.
Türkiye, Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesiştiği noktada global pazarlara erişim sağlayan pozisyonuyla büyük pazarlar için uygun bir merkez pozisyonundadır. Türkiye imalatçı bir ülke olma özelliğiyle tedarik zincirlerinin yakın coğrafyalardan elde edilmesine yönelik çabalar çerçevesinde kıymetli firmaların Türkiye’ye geldiğini ve tedariklerini buradan sağlamak için çeşitli müzakereler ve yatırımlara giriştiğini tabir etmeliyim. Bunun meyvelerini çabucak bugün değil lakin aşikâr bir vakit içinde göreceğimize inanıyorum.”
Türkiye 26 trilyon dolar pahasında bir pazara erişim sunuyor
Ticaret Bakanı Muş, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş uzaklığında Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi ile Orta Asya’yı kapsayan toplam 1,3 milyarlık bir nüfusa ve 26 trilyon dolar bedelinde bir pazara erişim sunması ile ayrıştığını belirtti.
Türkiye’nin stratejik konumu
Türkiye’nin stratejik pozisyonunun, Tokyo’dan New York’a kadar 16 farklı saat dilimindeki pazarlara kolay ve tıpkı gün erişim imkanı sunduğunu tabir eden Muş, “Tüm bu özellikler Türkiye’yi yatırımlar için kıymetli bir merkez haline getirmektedir. Birebir vakitte Türkiye bir Gümrük Birliği ülkesidir.” dedi.
Muş, bu kapsamda, karşılıklı yatırımlar alanında Arap ülkeleri ile iş birliğinin daha fazla artırılabileceğini söyledi.