Rusya’nın Çin’e karşı özel istihbarat birimi kurduğu iddia edildi

Çin’in Rusya’daki Faaliyetleri FSB’nin Radarına Girdi

Çin’in Rusya topraklarındaki faaliyetlerinin ve jeopolitik hamlelerinin FSB’nin radarına girdiği, bu kapsamda oluşturulan gizli birimin Pekin’in tüm adımlarını yakından takip ettiği belirtildi. Söz konusu belgede Çin; Rus ajanlarını devşirmeye çalışmak, ileri savaş teknolojilerini öğrenmeye çalışmak ve Arktik bölgesinde nüfuz kazanmakla suçlanıyor.

Çinli Akademisyenler Rusya’nın Doğusunda Antik Çin Araştırmaları Yapıyor

Belgede yer alan en dikkat çekici başlıklardan biri, bazı Çinli akademisyenlerin Rusya’nın doğusunda “antik Çin yerleşimlerinin izlerini” aradığı ve bu söylemlerle bölgedeki halkın Çin lehine görüş oluşturmasının amaçlandığı yönündeki değerlendirmeler. Bu iddialar, Pekin’in Rus toprakları üzerindeki tarihsel hak iddialarını akademik zemin üzerinden meşrulaştırma çabası olarak yorumlanıyor.

Çin’in Eski Sovyet Ülkelerindeki Etkisi Artıyor

Ayrıca belgede, Çin’in eski Sovyet ülkelerinde etkisini artırmak amacıyla yumuşak güç stratejileri geliştirdiği, bu stratejilerin Özbekistan gibi ülkelerde uygulandığına da dikkat çekiliyor.

Çin Rusya-Ukrayna Savaşını İnceliyor

Rusya-Ukrayna savaşına dair bölümlerde ise Çin’in bu çatışmayı hem teknolojik hem de taktiksel açıdan dikkatle incelediği ifade ediliyor. Belgede, Çinli savunma şirketleri ve istihbarat görevlilerinin savaşın başlamasından kısa süre sonra Rusya’ya gelerek, özellikle dron teknolojileri ve Batı yapımı silahların kullanımı konusunda bilgi toplamaya çalıştıkları öne sürülüyor.

Çin’in Arktik Bölgesine İlgisi Artıyor

Çin’in Arktik bölgesine yönelik ilgisi de belgede geniş yer buldu. Pekin’in, Rusya’nın kuzeyindeki maden sahaları ve deniz yollarını Çinli şirketler aracılığıyla yakından izlediği iddia ediliyor. Çinli ajanların bölgede aktif olduğu ve Rus ilerlemelerini analiz ettikleri belirtiliyor.

Rusya, Çin ile Denge Politikası İzliyor

Tüm bu iddialara karşın belgede, FSB personeline Çin’e karşı atılacak adımlarda temkinli olunması gerektiği, hassas girişimlerin yalnızca üst düzey yetkililerin onayıyla yapılabileceği yönünde uyarılar yer alıyor. Bu da Rusya’nın, Pekin ile doğrudan karşı karşıya gelmeden, dikkatli bir denge politikası yürütmeye çalıştığını gösteriyor.

Moskova’nın Çin’e Gözüyle Bakışı

Her ne kadar Rusya ve Çin, Batı’ya karşı stratejik ortaklık görüntüsü verseler de söz konusu belgeler, Moskova’nın Pekin’in niyetleri konusunda ciddi şüphe taşıdığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin yüzeydeki ittifak söylemlerine rağmen, arka planda sert rekabet ve karşılıklı güvensizlik barındırdığını gösteriyor.

 

Related Posts

İzmir’de 20 milyar liralık yolsuzluk operasyonu: Başkan şikayet etti eski başkan gözaltında

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iştiraki İzBeton A.Ş.’de Sayıştay ve müfettiş raporlarının yaklaşık 20 milyar liralık yolsuzluk tespit etmesinin ardından düğmeye basıldı. Eski Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında olduğu 126 kişi gözaltına alındı. Müştekiler arasında CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da var.

Yılın ilk hasadı başladı, tarladaki mahsul çiftçinin yüzünü güldürdü

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

Avrupa ülkesi sıcaklar ile boğuşuyor: Turuncu alarm verildi

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi.

Tokat’ta silahlı ve bıçaklı kavgada 2 yaralı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde çıkan silahlı ve bıçaklı kavgada 2 kişi yaralandı.

ABD, İsrail ile Suriye güvenlik anlaşması için çalışıyor

Donald Trump yönetimi, İsrail ile Suriye arasında olası bir güvenlik anlaşması sağlamak için “yumuşak ön görüşmelere” başladı. Axios’a konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililer, görüşmelerin temel amacının normalleşme değil, gerilimi düşürmek ve sınır …

ABD ile Kanada, ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett, Kanada’nın ABD’li teknoloji şirketlerini etkileyen Dijital Hizmet Vergisi’ni durdurmasının ardından Washington’un Ottawa yönetimi ile ticaret müzakerelerine “derhal” yeniden başlayacağını bildirdi.