Trump, rüşveti yasallaştırdı

Donald Trump, ABD şirketlerinin yurt dışında iş yapmasını kolaylaştırmak amacıyla ABD Adalet Bakanlığı’nın yabancı yetkililere rüşvet verilmesini yasaklayan yasayı uygulamayı durdurmasını emretti.

Pazartesi günü Oval Ofis’te başkanlık kararnamesini imzalayan Trump, “Bu, Amerikanlar için çok daha fazla iş imkanı anlamına gelecek” dedi.

1977 tarihli Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası’nın (FCPA) kağıt üzerinde iyi göründüğünü ancak pratikte bir felaket olduğunu söyledi.

“Bir Amerikalı başka bir ülkeye gidip orada yasal, meşru veya farklı yollarla iş yapmaya başlarsa neredeyse kesin olarak bir soruşturma, iddianame ve büyük ihtimalle işsizlikle karşı karşıya kalıyor” dedi. Bu kararın, ABD’li yetkilileri öne taşıyacağını savundu.

Beyaz Saray’dan bir yetkili, ülkenin ulusal güvenliğinin Amerikan şirketlerinin küresel ölçekte stratejik ticari avantajlar elde etmesine bağlı olduğunu belirtti.

Yetkili, “Başkan Trump, Amerikan şirketlerini rekabette geride bırakan aşırıcı FCPA uygulamalarını durduruyor” dedi.

FCPA NELERİ ETKİLEDİ?

FCPA, son yıllarda ABD Adalet Bakanlığı’nın en dikkat çekici davalarından bazılarının temelini oluşturdu.

Geçen yıl, emtia ticaret şirketi Trafigura, Brezilya’daki devlet petrol şirketi Petrobras ile iş yapmaya devam edebilmek için yetkililere rüşvet verdiğini kabul etti.

2022’de McKinsey’nin eski kıdemli ortaklarından biri, Güney Afrika’nın eski Devlet Başkanı Jacob Zuma dönemindeki yolsuzluk skandalıyla bağlantılı olarak FCPA’yı ihlal etmeye yönelik bir komploya katıldığını itiraf etti.

Geçtiğimiz Ekim ayında ise ABD savunma sanayi şirketi RTX, Katar’a silah satışlarını kolaylaştırmak için bir yetkiliye rüşvet verdiği ve Pentagon’u Patriot füze sistemleri gibi silahların fiyatlarını şişirerek dolandırdığı iddiaları üzerine 950 milyon dolardan fazla ceza ödemeyi kabul etti.

EŞİTLİK İÇİN RÜŞVET

Beyaz Saray yetkilisi, Adalet Bakanı Pam Bondi’nin yeni bir uygulama kılavuzu yayımlayarak FCPA davalarına yönelik incelemeler yapacağını belirtti.

Yetkili, ABD şirketlerinin FCPA’nın aşırı uygulanması nedeniyle uluslararası rakipleriyle eşit olmayan bir rekabet ortamına zorlandığını savundu.

Yasanın, dünya genelinde yaygın olan iş uygulamalarına Amerikalı şirketlerin katılmasını yasakladığını ve bu durumun ekonomiye zarar verdiğini belirtti.

Beyaz Saray, ABD’nin kritik altyapı projelerinde stratejik avantajlar sağlamasının ulusal güvenlik açısından elzem olduğunu vurguladı.

Related Posts

CHP’li Belediyenin programına AKP’nin davet edilmemesi Vali’ye dert oldu!

“Türkiye’nin ilk türbanlı Valisi” olarak bilinen Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, CHP yönetimindeki Afyonkarahisar Belediyesi’nin Patiköy Mama Üretim Tesisi’nin açılış töreninde ilginç bir talepte bulundu. Yiğitbaşı, “AK Parti İl Başkanlığımızı da bu tip programlara davet edelim” dedi.

Pakistan güvenlik kaynakları: Hindistan’a ait 2 savaş uçağı düşürüldü

Pakistan güvenlik kaynakları: Hindistan’a ait 2 savaş uçağı düşürüldü

Putin ile Netanyahu görüştü

Rusya Devlet Başkanı Putin ile İsrail Başbakanı Netanyahu görüştü

Kazada yaralanan otobüs şoförü 55 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Bursa’da istinat duvarını aşıp, 10 metreden park halindeki otomobilin üstüne düşen özel halk otobüsünün sürücüsü, 55 gün sonra yaşamını yitirdi.

Pakistan’da askeri araca bombalı saldırı: 7 ölü

Hindistan ve Pakistan arasında tansiyon her geçen gün artıyor. Pakistan ordusu, İran ve Afganistan’a komşu olan Belucistan eyaletinde bir askeri araca bombalı saldırı düzenlendiğini belirterek, saldırıda 7 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı …

Papa Franciscus’un balıkçı yüzüğü ve kurşun mührü imha edildi

Papa Franciscus’un balıkçı yüzüğü ve kurşun mührü Kardinaller Genel Kurulu’nda imha edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir