Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi’nde “resmi kullanımda dil” oldu

Kosova’da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Statüsü Kazandı

Lipyan Belediyesi’nde yapılan oturumda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle Türkçe’nin resmi kullanımda dil statüsü kazanması oy birliğiyle kabul edildi. Bu kararın alınmasından memnuniyet duyan Kervan, Lipyan Belediyesi’ne bağlı Yanova köyünde çoğunlukla Türklerin yaşadığını belirtti.

Kervan, Türkçenin yüz yıllardır Kosova’da var olduğunu vurgulayarak, bir belediyede daha Türkçe’nin resmiyet kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil statüsünde yer alırken, Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Güney Mitroviça ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde resmi kullanımda dil statüsünde bulunmaktadır.

Kosova yasalarına göre, belediye sınırları içinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın resmi kullanımda dil statüsüne sahip olabiliyor. Ancak bu statü, dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmamaktadır.

Kosova’da bu yıl yapılan nüfus sayımına göre ülkede 19 bin 419 Türk yaşarken, yaklaşık 50 bin kişi Türkçe de konuşabilmektedir.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

Okan Buruk “Listemizde” demişti, Galatasaray’ın kaleci adayı dünya devine gidiyor!

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk’un canlı yayında adını geçirdiği Senne Lammens için sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Lemina’dan spekülasyonlara cevap: Sadece Galatasaray

Galatasaray’ın Gabonlu yıldızı Mario Lemina, Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ben Galatasaray’dayım. Sadece Galatasaray. Spekülasyon yok” ifadelerini kullandı.

Akşam 8’den sonra cips satmak yasaklandı!

Almanya’nın Bavyera eyaletinin başkenti Münih’te üniversite semtinde yaşayanları etkileyecek, tartışma yaratan bir uygulama hayata geçirildi. Univiertel olarak bilinen üniversite bölgesinde bulunan büfeler, akşam ve gece saatlerinde artık …

Özlem Çerçioğlu: Özel, doğruyu söylemiyor, Aziz İhsan Aktaş dosyasında benim kapı gibi bir yıl önce aldığım takipsizlik kararım var

Özlem Çerçioğlu: Özel, doğruyu söylemiyor, Aziz İhsan Aktaş dosyasında benim kapı gibi bir yıl önce aldığım takipsizlik kararım var

The Guardian: İsrail ordusunun Gazze’deki saldırılarında öldürdüğü her altı kişiden beşi sivil

İngiliz The Guardian gazetesi, İsrail ordu istihbaratının gizli verilerine sızdı. Veriler İsrail güçlerinin Gazze’de öldürdüğü insanların yüzde 83’ünün yani her altı kişiden beşinin sivil olduğunu gösterdi.

Kırmızı bültenle aranıyordu: Demirözler organize suç örgütü elebaşı yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kırmızı bültenle aranan Demirözler organize suç örgütü elebaşının içinde olduğu üç kişinin Rusya’dan Türkiye’ye getirildiğini bildirdi.