Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Türkiye’nin İlk Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı Hizmete Girdi

Sağlık Bakanlığı liderliğinde Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı açıldı. Bu merkez, ülkeler için stratejik önem taşıyan ve savaş, felaket ya da toplu yaralanma durumlarında hayati bir rol oynayan insan derilerinin işlenerek 2 ila 5 yıl boyunca saklanabildiği nadir merkezlerden biridir.

Ağır yanıklara sahip hastalara, deri bankasından alınan deriler nakledilerek tedavileri için önemli bir süre kazandırılmaktadır. Bu süre zarfında, hastaya laboratuvar ortamında kendi hücrelerinden yeni deri üretimi sağlanmaktadır.

“Hastaya Bir Yaşam Şansı Tanınıyor”

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Koray Daş, yaptığı açıklamada, laboratuvar ortamında insan kaynaklı deri ve diğer dokuların üretilebileceğini belirtti.

Deri bankası ve doku laboratuvarlarının dünya genelinde ABD, Çin, Singapur, İsrail ve Avrupa’daki diğer gelişmiş ülkelerde bulunduğunu vurgulayan Daş, Türkiye’de ilk defa açılan merkeze destek veren Sağlık Bakanlığı, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İl Sağlık Müdürlüğüne teşekkürlerini iletti. Daş, merkezin ağır yanıklı hastaların tedavisinde kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Özellikle ağır yanıklarda, hastaların deri büyük bir kısmını kaybedebilir ve bu durumda maalesef hayatta kalmak mümkün olmaz. Acil durumlarda bu bankalarda saklanan deriler hızlı bir şekilde kullanılabilir. Bu sayede hastaya yaşama şansı tanınır. Aynı zamanda, deri bankamızda insan kaynaklı hücrelerin laboratuvarını da kurduk. Burada, hastaya kendi hücrelerinden yeni deri oluşturulabilir.”

Deri bankasının, yeni dokular oluşturmak için zaman kazandıracağını belirten Daş, “Bu derileri ağır yanıklı hastalara naklettiğimizde, bize 1-2 ay süre kazandırıyor. Bu süre, hastanın kendi dokularından yeni deri oluşturması için yeterli bir zaman dilimidir. Başka bir laboratuvarımızda ise yeni dokular üreterek açık yaraların kapanmasına yardımcı oluyoruz. Bu sayede hastaların yaşam şanslarını artırmış oluyoruz.” şeklinde konuştu.

“Alınan Deriler 2-5 Yıl Boyunca Saklanabiliyor”

Merkezde insan kaynaklı doku ve hücrelerden yeni ürünler geliştirilebileceğini, çeşitli bilimsel araştırmaların yapılabileceğini belirten Daş, şunları ekledi:

“Derileri stokladığımızda, bakımını iki farklı kaynaktan sağlıyoruz. Birincisi, estetik operasyonlar sırasında atılan derileri yeniden kullanarak hastaların hayatını kurtarıyoruz. Diğeri ise organ bağışı sırasında derilerini de bağışlayan kişilerin derilerini kullanarak işlem yapıyoruz. Bu deriler belirli testlerden geçirildikten sonra uygun şekilde işleniyor ve saklanmaya hazır hale getiriliyor. Son kullanıcıya ise tüm gerekli sertifikalarla ulaştırılıyor.”

Daş, bağışlanan deriden ince bir tabaka alarak stokladıklarını belirterek, “Deriyi aldıktan sonra 2 ila 5 yıl boyunca saklayabiliyoruz. Bu durum, savaş, terör, felaketler ya da toplu yaralanma durumlarında hızlı müdahale ve birçok insanın hayatta kalmasını sağlama avantajı sunar. Deri bankaları basit bir yapıya sahip değil, stratejik bir öneme sahiptir. Ülkeler, stratejik deri stoklarını belirlerler. Biz de burada aynı yaklaşımı benimseyerek çalışmalarımıza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Sosyal Medya da Sosyal Fobiyi Destekliyor!

Sosyal medya sosyal fobiyi destekliyor. Uzmanlar, sosyal fobinin genellikle çocukluk dönemlerinde başladığını belirterek uyarılarda bulundu. 

Aile Hekimliği yönetmeliği Resmi Gazete’de

Düzenleme ile hasta takibine esas olan altı aylık süre, daha sık izlenmesi gereken gruplar hariç olmak üzere, bir yıla çıkartıldı. Aile hekiminin hizmet verdiği nüfus yapısı değerlendirme kriterleri arasında yerini alırken; akılcı ilaç kullanımının teşviki ve kronik hastalık taramalarını artırmaya yönelik de önemli adımlar atıldı.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.