Uzmanı uyarıyor: Verem aşısının 6 yaşından sonra koruyuculuğu yok!

Prof. Dr. Sinem İliaz: “Tüberküloz (Verem) Hakkında Bilinmesi Gerekenler”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, Tüberküloz Eğitim ve Farkındalık Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de tüberküloz ölüm oranına dikkat çeken İliaz, erken tanının ve aşının önemini vurguladı. Verem hastalarının %85’inin tedavi edildiğini belirten İliaz, verem aşısının 2 aylık bebeklere bir kez uygulandığını söyledi.

Verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Sinem İliaz, tüberkülozun sosyoekonomik seviyesi düşük ve kalabalık gruplarda daha sık görüldüğünü ifade etti. Akciğer tüberkülozunun en bulaşıcı tür olduğunu belirten İliaz, hastalıkla temas halinde olan herkesin kesinlikle hastalığa yakalanmayacağını, temas süresinin ve yakınlığın bulaşıcılığı belirlediğini aktardı.

“Tüberküloz Belirtileri ve Tedavi Süreci”

Tüberküloz belirtilerinin tuttuğu organa göre değiştiğini belirten Prof. Dr. İliaz, akciğer tüberkülozunda uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, kilo kaybı, gece terlemesi, iştah kaybı, ateş gibi belirtiler görülebileceğini ifade etti. İliaz, şikayetlerin uzun soluklu olduğunu ve 2-4 hafta devam etmesi durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Bakterilerin Yayılmasında Uzun Süreli Hava Kirliliği Etkili”

Akciğer veya gırtlak tüberkülozu olan bir kişiyle uzun süre aynı ortamda kalmak durumunda bakterilerin daha fazla yayılacağını ifade eden Prof. Dr. İliaz, hastalığın solunum yoluyla bulaşabileceğini belirtti.

Veremin sık görüldüğü ülkelerde çocukluk döneminde aşılanmanın önemine değinen Prof. Dr. Sinem İliaz, bu aşının özellikle öldürücü formlardan korunmada etkili olduğunu vurgulayarak açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

Güneş ışınlarına karşı doğal koruma: Bol sebze ve meyve tüketin

Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya yaz aylarında risk grubundaki bireylerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Vücudu korumanın en doğal yolunun antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler olduğunu belirtti.

Sosyal Medya da Sosyal Fobiyi Destekliyor!

Sosyal medya sosyal fobiyi destekliyor. Uzmanlar, sosyal fobinin genellikle çocukluk dönemlerinde başladığını belirterek uyarılarda bulundu. 

Aile Hekimliği yönetmeliği Resmi Gazete’de

Düzenleme ile hasta takibine esas olan altı aylık süre, daha sık izlenmesi gereken gruplar hariç olmak üzere, bir yıla çıkartıldı. Aile hekiminin hizmet verdiği nüfus yapısı değerlendirme kriterleri arasında yerini alırken; akılcı ilaç kullanımının teşviki ve kronik hastalık taramalarını artırmaya yönelik de önemli adımlar atıldı.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.