Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Depremin Çocuklar Üzerindeki Etkileri Uzmanlar Tarafından Açıklandı

Çocuk ve Genç Psikiyatristi Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Ruhsal Travma ve Afet Çalışma Birimi Üyesi Uzm. Dr. Aybüke Tuğçe Mustan, depremin çocuklar üzerindeki etkilerinin birçok faktöre bağlı olarak değişebileceğini belirtti. Uzm. Dr. Mustan, depremin çocuklar üzerindeki etkileri hakkında şunları söyledi: “Depremin çocuklar üzerindeki etkileri çocuktan çocuğa birçok faktöre bağlı olarak değişir. Erken dönemde donakalma, tepkisizlik görülebileceği gibi kaygı, korku, öfke gibi duygular da uyanabilir. Orta ve uzun vadedeki etkileri sürecin nasıl yönetildiğine, kayıpların şiddetine göre değişir. Arkadaş ve aile ilişkilerinde bozulma, yaşına uygun becerilerin kaybı, çevreye veya kendi bedenine yabancılaşma şeklinde kopma belirtileri, odaklanma ve öğrenmede zorluklar, uyku sorunları da görülebilir.”

Related Posts

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.