Hamas, Haniye’nin “önceden odasına yerleştirilen bombayla” öldürüldüğü iddiasını yalanladı

“`html

Hamas, Haniye’nin Suikastı ile İlgili İddiaları Reddetti

Hamas, İran’ın Tahran kentinde hayatını kaybeden hareketin eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin, “kaldığı odasına yerleştirilen bir bomba vasıtasıyla öldürüldüğü” yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Haniye suikastı hakkında İsrail basınında yer alan spekülasyonların ardından Hamas, resmi bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Haniye’nin Tahran’daki konakladığı odaya yerleştirilen “gelişmiş bir bomba” ile öldürüldüğüne dair haberlerin “Siyonist işgal güçleri tarafından yayılmış asılsız iddialar” olduğu vurgulandı.

Hamas ve İran güvenlik güçlerinin ortak yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına göre, suikastin aslında Haniye’nin cep telefonu sinyalini hedef alan 7.5 kilogramlık güdümlü bir füze ile gerçekleştirildiği belirlendi.

Açıklamada ayrıca, “İşgalcilerin bugün ortaya attıkları iddialar, İran’ın resmi askeri tesislerinden birine yapılan füze saldırısının egemenlik ihlali gibi net bir suç olduğunu toplumdan gizlemek için yapılan çaresiz bir girişimdir.” ifadesi yer aldı.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Mossad’ın Haniye’yi Tahran’daki konaklamasında önceden yerleştirilen “hassas bomba” ile hedef aldığı iddialarını gündeme getirmişti.

Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunan Haniye, 31 Temmuz’da gerçekleştiren suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

İsrail Savunma Bakanı Katz, 23 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Tahran’da Haniye’ye yönelik düzenlenen suikastın arkasında Tel Aviv’in olduğunu ilk kez kabul etti. (AA)

Orta Doğu’da Artan Gerilim ve Savaş Riski

Orta Doğu, bölgesel savaş endişelerini artıran çatışmalı bir dönemden geçiyor. İsrail’in Hizbullah’a yönelik gerçekleştirilen saldırılar, Lübnan’ın güneyinde yürütülen kara harekâtları ve İran’ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik balistik füzelerle düzenlenen misillemeler, gerilimi daha da artırmış durumda. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sürdürdüğü askeri operasyonlarda İsrail, Lübnan’ın güneyindeki hedeflerini de genişletmeyi planlıyor.

ABD’nin, gerilim tırmandırıcı adımlardan kaçınılması yönündeki uyarıları ve Katar ile Mısır liderliğindeki ateşkes çabaları devam ederken, Lübnan’daki Hizbullah’a yönelik hedefli saldırılar gerçekleştirilmişti. İsrail, birkaç gün boyunca Hizbullah’a ait iletişim cihazlarını vurdu.

  • TIKLAYIN | Lübnan’da Hizbullah militanlarının iletişim cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2,800 kişi yaralandı.
  • TIKLAYIN | Telsizlerin patlatılması sonucu en az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı “Yeni savaş aşaması” açıklaması yaptı.

Hizbullah Liderinin Ölümü ve Sonrası

Gerilimi artıran bir diğer olay, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Dahiye bölgesine gerçekleştirilen hava saldırısında öldürülmesiydi. İsrail ordusu, 21 Eylül’de hedefli bir saldırı gerçekleştirerek Beyrut’un bu bölgesinde bir bina hedef aldı. Saldırıda, Hizbullah’ın önemli komutanlarının da yaşamını yitirdiği açıklandı.

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut’taki İsrail saldırısında öldü.

İran’dan Misilleme ve Gelişmeler

İran, İsrail’in Hizbullah’a karşı düzenlediği operasyonlara yanıt olarak, İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze fırlattı. Saldırı, Haniye ve Nasrallah’ın öldürüldüğü saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildi. İran Devrim Muhafızları, bu hamlenin meşru savunma çerçevesinde olduğunu belirtti.

TIKLAYIN | İran’dan İsrail’e yönelik misilleme saldırısında yaklaşık 200 füze kullanıldı; ABD’den destek geldi.

Gelişmelerin ardından, İsrail hükümeti de İran’ın bu hamlesine karşılık vermeye hazır olduklarını bildirdi.

“`

Related Posts

Bölgede ana aktör Türkiye: Türkiye’nin tezlerini savunuyor

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda Suriye Özel Temsilcisi olarak görev yapan Tom Barrack’ın Ortadoğu’da yürüttüğü temaslar, bölgede yeni bir denge arayışının habercisi olarak değerlendiriliyor. Güvenlik kaynakları, Washington’ın, Suriye başta olmak üzere tüm bölgeyi yeniden şekillendirecek adımlarda Türkiye’nin bölgede “ana aktör, söz sahibi” pozisyonuna vurgu yaptığını ifade etti. Güvenlik kaynakları, ABD’nin bu denklemde Türkiye’yi yalnızca bir sınır komşusu değil, aynı zamanda yapıcı bir bölgesel güç olarak konumlandırmak istediğini belirtiyor.

Ekmeklerde fındık alarmı! 2.500 marketten geri çağırıldı

ABD’de toplamda 2 bin 500 mağazada satılan yarım somon ekmekler içerisindeki fındık nedeniyle geri çağırıldı.

Trump, 14 Temmuz’da “önemli bir açıklama” yapacak: Kiev’e silah, NATO üzerinden gidecek

Trump, 14 Temmuz’da “önemli bir açıklama” yapacak: Kiev’e silah, NATO üzerinden gidecek

Trump ve Putin’in dostluğu kısa sürdü: ABD’nin NATO planı! Ukrayna yeniden silahlandırılacak

ABD Başkanı Donald Trump, NATO müttefiklerine silah satışı yaparak bu silahların Ukrayna’ya ulaştırılmasını öngören bir plan üzerinde çalıştığını bildirdi. ABD basınında yer alan haberlerde, ismi açıklanmayan kaynaklar bu stratejinin NATO zirvesinde ele alındığını ve ABD ile Avrupa müttefikleri arasında görüşüldüğünü kaydetti.

Terör örgütü PKK dakikalar içinde silah bırakıyor

Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan, ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin karşılıklı çağrılarıyla başlayan PKK’nın silah bırakması ve Meclis’te komisyon kurulması sürecinde son aşamalara gelindi. Bu sabah PKK’nın bir grup üyesinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde sembolik olarak silah bırakması bekleniyor.

Piknik dönüşü facia! Otomobil uçuruma yuvarlandı, 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı

Adana Pozantı’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini yitirdiği otomobil uçuruma yuvarlandı. Feci kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 1’i ağır 7 kişi yaralandı.