Tacikistan’da hapishaneden kaçmaya çalışan 5 IŞİD’li öldürüldü

Tacikistan’da gardiyanlara bıçakla saldırıp hapishaneden kaçmaya çalışan ve IŞİD’le bağlantılı suçlardan cezaevinde olan en az beş kişinin öldürüldüğü açıklandı. Tacikistan Adalet Bakanlığı, dün bir açıklama yaparak dokuz tutuklunun el yapımı bıçaklarla gardiyanlara saldırarak gardiyanları öldürmeye çalıştığını duyurdu. Açıklamada, tutukluların başkent Duşanbe’ye yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan ceza kolonisinden kaçmaya çalıştığı belirtildi. Reuters haber ajansına konuşan kolluk kuvvetlerinden bir kaynak, gardiyanlara saldıranlardan en az beşinin öldürüldüğünü söyledi.

Kimliğinin gizli kalması koşuluyla bilgi veren kaynak, söz konusu tutukluların IŞİD ve Cihatçı Selefi hareket ile bağlantılı suçlardan hükümlü olduğunu bildirdi. Haberde, her iki grubun da Tacikistan’da yasaklı olduğu bilgisi verildi. İkinci bir kaynak da tutukluların saldırısı sırasında en az üç gardiyanın ağır yaralandığını ve hapishane direktörünün hastaneye kaldırıldığını belirtti. Direktörün de durumunun ciddi olduğu ifade edildi.

‘HAPİSHANEDE IŞİD BAYRAĞI ÇEKTİLER’

Doğruluğu henüz teyit edilmemiş, Telegram’da yayınlanmış bir videoda ölü tutukluların kanlar içinde yattığı görülüyordu. En az birinin başında IŞİD bayrağının olduğu bir şapka bulunuyordu. Orta Doğu analisti Andrei Serenko, IŞİD destekçilerinin firar teşebbüsünde bulunduğunu ve hapishanede kısa süreliğine IŞİD bayrağı çektiğini anlattı. Hapishanede yaşanan olayı henüz üstlenen olmadı. IŞİD Horasan (IŞİD-H) isimli grubun, İran ve Türkmenistan’ın yanı sıra Tacikistan ve Özbekistan’ın bazı bölgelerinde aktif olduğu biliniyor. Yaşanan son olay hakkında da savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Mayıs 2019’da da bir hapishanede çıkan isyanda 29 tutuklu ve üç gardiyan öldürülmüştü. Tacikistanlı yetkililer, isyanı ‘aşırılıkçı grupların’ başlattığını duyurmuştu. Bu olayı daha sonra IŞİD üstlenmişti. 2018 yılında da Tacikistan’ın kuzeyindeki Khujand kentinde bir hapishanede 21 tutuklu ile iki gardiyan öldürülmüştü.

(REUTERS)

Related Posts

Cemil Tugay’dan ‘CHP kurultayı davası’ açıklaması: ‘Süreç partimizi yıpratmaya yönelik’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’teki 38’inci Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük iddiasıyla haklarında açılan davayı değerlendirirken, “Hiçbir yanlış içinde olmamamıza rağmen suçlanıyoruz. Bu süreç CHP’yi yıpratmaya yönelik” dedi.

Rusya’nın mesajı net: ‘Hamaney öldürülürse, Pandora’nın kutusu açılır’

Kremlin Sözcüsü Peskov, İran lideri Hamaney’e olası bir suikastın Orta Doğu’da yeni bir savaş başlatabileceği uyarısında bulundu. Bölgedeki gerilimin küresel tehdit taşıdığını belirtti. Rusya’nın böyle bir saldırıyı kesinlikle onaylamayacağını söyledi.

Netanyahu: İran’a ait bütün nükleer tesisler vurabililir

Netanyahu: İran’a ait bütün nükleer tesisler vurabililir

İran’dan üst düzey açıklama: Teslim olmayacağız

İran’da en üst düzey karar organlarından biri olan Anayasayı Koruyucular Konseyi, bugün yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin “İslam Cumhuriyeti’nin teslim oluşunu göremeyeceğini” belirtti.

Netanyahu, Trump’a “muazzam dost” dedi; Hamaney’e “modern Hitler” diyen Katz’ı uyardı: Basında konuşmamak en iyisi

Netanyahu, Trump’a “muazzam dost” dedi; Hamaney’e “modern Hitler” diyen Katz’ı uyardı: Basında konuşmamak en iyisi

Ruhsat yetkileri iptal edildi: Belediyeler artık yurt açamayacak!

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasayla birlikte, belediyelerin öğrenci yurtlarına ruhsat verme yetkisi kaldırıldı ve bakanlığın iznine tabi hale getirildi.